Gyorshírek

Bejelentkezés

Ejtõernyõ, amelyik vitorlázógép módjára repül. Kifejlõdése a 70-es években második felében indult el a hegymászók mentõernyõjébõl és a paplan ejtõernyõkbõl. A siklószám kezdeti 2 körüli értéke ma a legjobbaknál 8 fölött van, azaz 1000 méter magasról 8 km-t siklik el a földet érésig.

Az ernyõ lesikláson kívül alkalmas lejtõrepülésre és termikelésre, így távrepülésre is. Magyarországon már repültek 150 km feletti távot. A leggyakrabban hegyoldalakról indulnak el, de manapság a csörlõzés és a hátimotorral való repülés is nagyon elterjedt. Ernyõ, beülõ, sisak a minimális felszerelés, ami kiegészíthetõ magasság-, vario és sebességmérõvel, rádióval.

A siklóernyõzés 1992 óta a Magyar Repülõ Szövetség tagja a Függõvitorlázó szakágban. Az emberiség õsi vágya a repülés és a madarak szabadságának elérése. Repülés legszabadabb módja a siklóernyõzés. A hegyoldal mellett repülve csöndes izgalom és az elérhetetlen meghódításának édes érzése járja át a pilóta lelkét és mikor egy madárral együtt termikelve a pilóta, megérkezik a felhõ alá, úgy érzi isteni hatalommal bír.

Rácz Balázs


Időjárás

Felhőkép

Széltérkép

Kiemelt partnereink